Torcik z masą śmietanową i truskawkami

Ten torcik to jak dla mnie taka klasyka smaków – delikatny biszkopt przełożony bitą śmietaną i warstwą pysznych owoców w galaretce. No czegóż chcieć więcej? 🙂

Do jego przygotowania wykorzystujemy mrożone owoce, więc jest to fajny wypiek aby przywitać lub pożegnać sezon truskawkowy. Poza sezonem, kiedy nagle przyjdzie nam na taki ochota, też można go zrobić 🙂

Biszkopt: pieczemy dwa takie biszkopty

  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Warstwa owocowa:

  • 600 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki czerwone
  • 1 i 1/2 szkl. wody

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 50 g białej czekolady, startej na drobnych oczkach tarki
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Masę przelewamy na wyłożoną na dnie papierem do pieczenia tortownicę (24-26cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuszczamy z wysokości około 50 cm na podłogę.

W taki sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.


Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko na minimalnej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz mascarpone. Niewielką ilość bitej śmietany mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, jeśli ładnie się połączy, wlewamy ją do misy miksera i łączymy z resztą masy. Jeśli zbije się w grudki, ponownie krótko podgrzewamy na malutkim ogniu, po czym od razu wlewamy do pozostałej masy i miksujemy. Na samym końcu do masy dodajemy startą na drobnych oczkach tarki czekoladę. Mieszamy.


Połowę masy śmietanowej rozprowadzamy na jednym z biszkoptowych blatów (najlepiej w tortownicy).


Galaretki rozpuszczamy (w dużym garnku) w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy. Do gorącej galaretki wsypujemy mrożone owoce, mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć (stanie się to w przeciągu 2-3 minut), wykładamy ją na masę śmietanową. Warstwę owocową od razu przykrywamy pozostałą masą śmietanową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Źródło