Sałatka z kurczakiem, tortellini i słonecznikiem
Ostatnio zrobiłam bardzo fajną sałatkę: z serowym sacchettini, kurczakiem, kapustą pekińską, jajkami, kukurydzą, suszonymi pomidorami oraz orzechami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Fajna na co dzień i na jakieś domowe uroczystości.
- 1 op. tortellini/sacchettini (u mnie sacchettini z serem)
- 400 g polędwiczek z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, szczypta mielonego imbiru, granulowany czosnek i curry)
- 4 jajka
- 1 mała puszka kukurydzy – 160 g po odsączeniu
- 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
- garść rukoli lub posiekanej kapusty pekińskiej
- 1-2 garście słonecznika/pestek dyni/ulubionych orzechów
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Polędwiczki kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Następnie smażymy z obu stron do zezłocenia na rozgrzanej patelni (oliwa jest w marynacie, więc już nie trzeba dodawać jej na patelnię).
Pierożki wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę pekińską drobno siekamy.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Posypujemy pestkami dyni i/lub słonecznika.