Sałatka grecka z łososiem

Sałatka w greckim stylu, z sałatą rzymską, pomidorkami, papryką, ogórkiem i oliwkami, dodatkowo z grillowanym serem halloumi i pieczonym łososiem. Nam bardzo smakowała.

Początkowo przygotowałam do niej sos z listkami mięty, ale ostatecznie zrobiłam też mój ulubiony sos do sałatek, miodowo-musztardowy. Zjedliśmy częściowo z jednym i częściowo z drugim (składniki rozdzieliłam po połowie; mnie bardziej smakowało z moim ulubionym, miodowo-musztardowym).

  • 1 płat świeżego łososia (około 300 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • sałata rzymska lub lodowa
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek
  • 1-2 szalotki
  • oliwki – garść lub wg smaku (u mnie mieszanka, czarne i kalamata)
  • ser halloumi

Sos miodowo-musztardowy:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

LUB

Sos miętowy:

  • około 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 10-15 listków mięty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta mielonej papryki
  • sól, pieprz

Kurkumę, mieloną paprykę, oregano oraz sól i pieprz łączymy z oliwą.

Z łososia usuwamy skórę. Dzielimy na 2-3 mniejsze porcje. Nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw. Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie na zdjęciu większa ilość, bo robiłam też porcję na obiad).

Sałatę rzymską szatkujemy drobno.

Pomidorki kroimy na pół.

Ogórka kroimy na plasterki lub półplasterki.

Paprykę kroimy w kostkę.

Oliwki kroimy na plasterki.

Szalotkę kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki.

Ser halloumi kroimy na plastry. Rumienimy z obu stron na rozgrzanej patelni. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (lub zostawiamy plastry, wg uznania).

Przygotowujemy sos, do wyboru z miętą lub miodowo-musztardowy (miodowo musztardowy szykujemy poprzez połączenie wszystkich składników).

W szczelnym naczyniu do miksowania umieszczamy oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, miód, posiekany drobno czosnek, suszone oregano oraz listki mięty. Całość miksujemy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki.

W misce umieszczamy wszystkie warzywa. Dodajemy podzielonego na kawałki łososia oraz ser halloumi. Tuż przed podaniem skrapiamy przygotowanym sosem.