Sałatka pomidorowo – ogórkowa z tuńczykiem
Sałatka z kapustą pekińską, pomidorami, ogórkiem, jajkiem, tuńczykiem i oliwkami. Można podać ją w takiej formie jak pokazane jest to na zdjęciu i wówczas może stanowić formę poczęstunku dla gości lub zmieszać ze sobą wszystkie składniki i podać jako posiłek w ciągu dnia.
Sałatka jest lekka, smaczna i zdrowa. Warto nacieszyć się nią póki jeszcze pomidory smakują tak dobrze 😉
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 zielony ogórek
- 2 pomidory malinowe
- 2-3 jajka
- kilka czarnych oliwek
- 1 słoik tuńczyka w oliwie z oliwek (lub puszka)
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Kapustę siekamy.
Pomidory (ja wcześniej usuwam skórkę) kroimy na ósemki.
Ogórka obieramy, kroimy na plasterki.
Oliwki kroimy na plasterki.
Jajka gotujemy, po obraniu kroimy na ćwiartki.
Oliwę łączymy z musztardą i octem jabłkowym (jeśli wolisz, możesz dodać też nieco miodu dla przełamania smaku). Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na dnie miski rozkładamy kapustę pekińską, dajemy pozostałe składniki. Oprószamy ziołami prowansalskimi.