Makaron z cukinią i łososiem
Szybki obiad na bazie makaronu. Tym razem wstążki makaronu podane ze wstążkami z cukinii z czerwoną cebulą i wędzonym łososiem, obtoczone w sosie na bazie ricotty z delikatnym posmakiem cytryny.
na 3-4 porcje:
- 250-300 g makaronu tagliatelle
- 2 cukinie (około 500-600 g)
- 1-2 czerwone cebule
- 1 cytryna
- 200 g sera ricotta
- 1 op. wędzonego na gorąco łososia
- zioła prowansalskie
- masło ghee lub klarowane
- sól, pieprz
Cytrynę dokładnie szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy skórkę (tylko żółtą część). Z połowy cytryny wyciskamy sok (około 2-3 łyżki, lub do smaku).
Cebule kroimy w piórka.
Cukinię kroimy na długie, cienkie wstążki (najlepiej sprawdzi się obieraczka do warzyw). Oprószamy ziołami prowansalskimi (najlepsze są te z młynka).
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odlewamy około 2/3 szklanki wody z ugotowanego makaronu. Resztę odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy wstążki cukinii i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż cukinia nieco zmięknie. Zdejmujemy z patelni. Odstawiamy na ręcznik papierowy.
Na patelnię po smażeniu cukinii dodajemy cebulę (jeśli jest taka potrzeba dodajemy nieco masła). Smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Następnie dodajemy serek ricotta, skórkę oraz sok z cytryny. Chwilę podgrzewamy, mieszając. Dodajemy odcedzony makaron oraz taką ilość wody z gotowania makaronu, aby otrzymać sos o pożądanej konsystencji (u mnie około 1/2 szklanki). Na sam koniec makaron mieszamy z podsmażoną cukinią oraz podzielonym na kawałki wędzonym łososiem.
Inspiracja: www.instagram.com/p/CbsOz9XMgpN/