Śliwki pod kruszonką z ciasteczkami amaretti
Śliwki pod kruszonką z ciasteczkami amaretti, to deser, który warto przygotować w okresie jesiennych śliwkowych zbiorów. Nie licząc wypestkowania śliwek i przygotowania kruszonki (co nie jest czynnością mocno pracochłonną), deser robi się sam. A jak smakuje!? Soczyste, lekko kwaskowate śliwki przykryte są warstwą chrupiącej kruszonki na bazie masła, mąki pszennej, mielonych migdałów oraz aromatycznych ciasteczek amaretti. Dzięki nim deser nabiera wyjątkowego charakteru i oryginalnego aromatu, który wyróżnia go na tle klasycznych crumble. Jest słodko i przyjemnie. A z gałką zimnych lodów jeszcze lepiej!

- 150 g mąki pszennej
- 35 g mielonych migdałów
- 70-80 g cukru
- 110 g masła
- 70 g ciasteczek amaretti
- około 1 kg śliwek
Śliwki pod kruszonką z ciasteczkami amaretti – wykonanie:
Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.
W misce umieszczamy mąkę, cukier, mielone migdały oraz zimne masło. Składniki rozcieramy w dłoniach, aż do powstania kruszonki. Dodajemy zmielone na piach ciasteczka amaretti i wszystko raz jeszcze mieszamy. Kruszonkę wykładamy na śliwkach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut (aż kruszonka się zarumieni, a śliwki puszką soki i mocno zmiękną).
Uwagi:
jeśli lubisz bardziej chrupiącą kruszonkę, możesz dodać trochę mniej masła (ok. 100 g);
jeśli śliwki są bardzo kwaśne, możesz je wymieszać z 2–3 łyżkami brązowego cukru i odrobiną cynamonu przed zapiekaniem.

