Śliwki pod kruszonką z ciasteczkami amaretti

Śliwki pod kruszonką z ciasteczkami amaretti, to deser, który warto przygotować w okresie jesiennych śliwkowych zbiorów. Nie licząc wypestkowania śliwek i przygotowania kruszonki (co nie jest czynnością mocno pracochłonną), deser robi się sam. A jak smakuje!? Soczyste, lekko kwaskowate śliwki przykryte są warstwą chrupiącej kruszonki na bazie masła, mąki pszennej, mielonych migdałów oraz aromatycznych ciasteczek amaretti. Dzięki nim deser nabiera wyjątkowego charakteru i oryginalnego aromatu, który wyróżnia go na tle klasycznych crumble. Jest słodko i przyjemnie. A z gałką zimnych lodów jeszcze lepiej!

  • 150 g mąki pszennej
  • 35 g mielonych migdałów
  • 70-80 g cukru
  • 110 g masła
  • 70 g ciasteczek amaretti
  • około 1 kg śliwek

Śliwki pod kruszonką z ciasteczkami amaretti – wykonanie:

Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.

W misce umieszczamy mąkę, cukier, mielone migdały oraz zimne masło. Składniki rozcieramy w dłoniach, aż do powstania kruszonki. Dodajemy zmielone na piach ciasteczka amaretti i wszystko raz jeszcze mieszamy. Kruszonkę wykładamy na śliwkach.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut (aż kruszonka się zarumieni, a śliwki puszką soki i mocno zmiękną).


Uwagi:

jeśli lubisz bardziej chrupiącą kruszonkę, możesz dodać trochę mniej masła (ok. 100 g);

jeśli śliwki są bardzo kwaśne, możesz je wymieszać z 2–3 łyżkami brązowego cukru i odrobiną cynamonu przed zapiekaniem.