Quesadilla z jajecznicą

Przepyszna propozycja na śniadanie czy kolację, choć nie tylko 😉 Jajecznica z boczkiem i żółtym serem w tortilli, czyli pyszna jajeczna quesadilla. Moim zdaniem jest to sycąca i niebanalna propozycja, w której smaku z miejsca można się zakochać. Oczywiście pod warunkiem, że jest się jednocześnie fanem jajecznicy 😉

Jedną porcję zjedliśmy na pół na świeżo, za to zdjęcie drugiej robiłam już po przestudzeniu, gdzie ser już nieco zastygnął i nie wyglądał już tak dobrze, jak na świeżo. Na drugim zdjęciu quesadilla odgrzana krótko w mikrofalówce.

  • 6 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 małej papryki
  • kawałek boczku
  • 4-5 garści tartego sera cheddar
  • 4 małe tortille (około 20 cm średnicy)
  • szczypta soli i pieprzu
  • masło

Boczek kroimy w kostkę. Wysmażamy na chrupko.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Jajka wybijamy do naczynia. Wlewamy mleko i lekko mieszamy widelcem (tylko tyle, by rozbić strukturę żółtka, nie by rozbełtać całość). Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Na patelni, na niewielkim ogniu, roztapiamy łyżeczkę masła. Wylewamy masę jajeczną i smażymy jajecznicę. Zdejmujemy z patelni, gdy osiągnie pożądaną przez nas konsystencję.

Na oczyszczoną po jajecznicy patelnię, wykładamy 1 placek tortilli (wcześniej na patelnię można dać około 1/2 łyżeczki masła). Wierzch posypujemy częścią tartego sera, wykładamy połowę jajecznicy. Wierzch posypujemy boczkiem oraz ponownie niewielką ilością sera. Przykrywamy drugą tortillą, delikatnie dociskamy. Smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia tortilli i roztopienia się sera.

W taki sam sposób szykujemy drugą tortillę.