Biszkopt kakaowy z krakersami i masą kajmakową

Szukasz pomysłu na proste ciasto, dające fajny efekt wizualny i smakowy? Myślę, że biszkopt kakaowy z krakersami i masą kajmakową spełnia te kryteria.

Ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, a jego wykonanie jest proste i bezproblemowe. Wystarczy upiec biszkopt, przekroić go na dwa blaty i przełożyć kremem maślano-kajmakowym i krakersami.

Krem jest bardzo prosty do przygotowania i nie sposób jest go zepsuć.

Przez to, że masa nie ma w sobie wiele wilgoci, krakersy pozostają chrupiące nawet po kilku dniach, co daje element chrupkości.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki oleju

Masa kajmakowa:

  • 200 g masła
  • 2/3 puszki masy kajmakowej Gostyń

Dodatkowo:

  • krakersy – duża paczka
  • 1/3 puszki masy kajmakowej
  • płatki migdałowe

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy drobny cukier. Miksujemy aż do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Dodajemy po 1 żółtku, a następnie wlewamy olej z zimną wodą. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21x28cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy kajmak z puszki, miksujemy do połączenia.

Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Na jeden z nich wykładamy 1/3 masy kajmakowej. Rozkładamy krakersy, smarujemy 1/3 częścią masy, rozkładamy krakersy, smarujemy ostatnią częścią masy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Wierzch smarujemy pozostałym kajmakiem, posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi 2-3 krakersami.