Biszkopt kakaowy z krakersami i masą kajmakową
Szukasz pomysłu na proste ciasto, dające fajny efekt wizualny i smakowy? Myślę, że biszkopt kakaowy z krakersami i masą kajmakową spełnia te kryteria.
Ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, a jego wykonanie jest proste i bezproblemowe. Wystarczy upiec biszkopt, przekroić go na dwa blaty i przełożyć kremem maślano-kajmakowym i krakersami.
Krem jest bardzo prosty do przygotowania i nie sposób jest go zepsuć.
Przez to, że masa nie ma w sobie wiele wilgoci, krakersy pozostają chrupiące nawet po kilku dniach, co daje element chrupkości.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki oleju
Masa kajmakowa:
- 200 g masła
- 2/3 puszki masy kajmakowej Gostyń
Dodatkowo:
- krakersy – duża paczka
- 1/3 puszki masy kajmakowej
- płatki migdałowe
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy drobny cukier. Miksujemy aż do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Dodajemy po 1 żółtku, a następnie wlewamy olej z zimną wodą. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21x28cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy kajmak z puszki, miksujemy do połączenia.
Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Na jeden z nich wykładamy 1/3 masy kajmakowej. Rozkładamy krakersy, smarujemy 1/3 częścią masy, rozkładamy krakersy, smarujemy ostatnią częścią masy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Wierzch smarujemy pozostałym kajmakiem, posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi 2-3 krakersami.
Pychota. Krakersy na pewno przełamują słodycz kajmaku. 🙂
Proszę o informację w jakiej blaszce ma być ciasto pieczone ?
Blaszka 21×28 cm
ciasto smaczne, nie za słodkie, krakersy przełamują słodycz masy, która po „posiedzeniu” w lodówce fajnie się prezentuje. Zamiast migdałów ,wierzch pomazałam masą kajmakową, dodatkowo zrobiłam esy floresy z polewy ciemnej- wyszło ładnie. Ciasto robi się szybko , a po przekrojeniu rzeczywiście wygląda ciekawie- polecam.
ciasto jest bardzo smaczne, szybko się je robi. Po przekrojeniu ładnie się prezentuje. Wierzch posmarowałam pozostałą masą kajmakowo-maślaną i popisałam esami floresami z polewy czekoladowej, biszkopty nieco zwilżyłam likierem amaretto /z wodą/- polecam wypróbować przepis
Bardzo się cieszę, że zechciała Pani wypróbować przepis na to ciasto, i że po spróbowaniu znalazła Pani chwilkę, by wrócić tu i podzielić się opinią ❤️ doceniam 🙂