Dorsz pieczony w sosie śmietanowo-porowym

Nie jest to może super fit propozycja, bo do przygotowania sosu używamy słodkiej, wysokoprocentowej śmietanki, ale z pewnością jest smacznie i delikatnie.

Śmietanka kremówka jest słodka, więc dla zrównoważenia smaku sos doprawiamy szczyptą ostrej papryki, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Sos śmietanowo-porowy bardzo dobrze komponuje się z ugotowanym ryżem i to właśnie na ten dodatek zdecydowałam się ponownie.

Dorsz w sosie śmietanowo-porowym to pyszna propozycja obiadowa. Moja rodzinka była bardzo zadowolona (a jak dla mnie, mogłoby być jeszcze ciut więcej sosu) 😉

na 4 porcje:

  • około 500-600 g polędwiczki z dorsza
  • 2-3 pory
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1/2 małej cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • ryż
  • olej/masło

Polędwiczki z dorsza kroimy na mniejsze porcje, skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy szczyptą mielonego imbiru oraz solą i pieprzem.

Pora kroimy na półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pory. Smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia (uwaga, aby pory się nie przypaliły). Następnie wlewamy słodką śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki i gałki muszkatołowej.

Przygotowany sos wylewamy na spód naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozkładamy polędwiczki z dorsza. Na wierzchu każdego kawałka dajemy cienki plasterek masła.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Podajemy np z ryżem.


Polecam również przepis na
Tortille z kurczakiem i warzywami