Pierś kurczaka na kuskusie z warzywami
Moja dzisiejsza propozycja to taki szybki fit obiadek. Pieczone piersi kurczaka podane na kuskusie z warzywami. Danie szybkie i lekkie.
- ok 500 g piersi kurczaka
- ok 300 g jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz biały
- bukiet warzyw kwiatowy firmy Hortex
- 200 g kaszki kuskus
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy pieprzem oraz niewielką ilością soli.
W misce mieszamy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz olej. Dodajemy kawałki kurczaka, dokładnie mieszamy i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso pokryte z każdej strony jogurtem przenosimy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35-40 minut (do czasu, aż „skorupka” z jogurtu ładnie się zapiecze).
Warzywa mrożone wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 8-10 minut, do miękkości.
W tym czasie kuskus posypujemy około 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i zalewamy bulionem (lub wodą, dodając trochę soli i 1 łyżeczkę masła) w takiej ilości, by płyn był około 1 cm powyżej kaszki. Gdy kuskus wchłonie caly płyn „przeczesujemy” go widelcem. Dodajemy ugotowane, przecedzone warzywa oraz upieczonego kurczaka. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.