Ziemniaki jogurtowe z piekarnika

Przepis na te ziemniaczki znalazłam na blogu u Martyny (befitbestrong). Jako, że ja chętnie testuję nowe pomysły na pieczone ziemniaki, z przyjemnością przetestowałam również i ten. Nie zawiodłam się, a co lepsze, teraz i Wam polecam.

Składniki:

  • około 800 g młodych, małych ziemniaków
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, oregano oraz granulowanego czosnku
  • szczypta płatków chili lub około 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie szorujemy.

Jogurt mieszamy z przyprawami, a następnie z oczyszczonymi ziemniakami.

Całość przekładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Za pomocą patyczka do szaszłyków robimy w rękawie kilka dziurek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Następnie temperaturę podwyższamy do 200 stopni, rękaw rozcinamy (tak, by ziemniaki zostały odkryte) i pieczemy dalej, do miękkości ziemniaków (około 15-25 minut LUB nieco dłużej/krócej, wg potrzeby).