Sałatka śledziowa z ogórkiem i fasolą
Smaczna i sycąca sałatka śledziowa, to propozycja np na kolację ale też i na Święta. Mamy tutaj śledzie, ziemniaki, czerwoną fasolę oraz ogórki konserwowe.
Oglądając zdjęcia potraw w sieci, a w szczególności na Instagramie, podziwiam talent niektórych osób do stylizacji jedzenia. Idąc tym tropem, że powinno się np sałatki pokazywać nie zmieszane/ubrudzone z sosem, przygotowałam wystylizowaną sałatkę w miseczce. Patrzyłam jednak na nią, patrzyłam na resztę sałatki w drugiej misce, ze składnikami „utetłanymi” sosem i stwierdziłam, że jednak ja sama wolałabym widzieć danie takim, jakie ono jest, jeśli zdecyduję się na jego wykonanie.
A do Was które zdjęcie bardziej przemawia? Dajcie koniecznie znać.
- 1 op. śledzi a’la matias
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3-4 ogórki konserwowe
- natka
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz, cukier
Ziemniaki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Śledzie zalewamy niewielka ilością mleka. Odstawiamy do namoczenia. Następnie odcedzamy, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.
Ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
Fasolę osączamy z zalewy, przelewamy na sicie zimną wodą.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Składniki sałatki mieszamy. Posypujemy posiekaną natką.