Sałatka z wędzonym twarogiem
Zawsze piszę, że sałatki z majonezem (takie wiecie, imprezowe) są moimi ulubionymi, ale takie sałatki, jak dzisiejsza, również bardzo lubię. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo.
Sałatka super sprawdzi się jako posiłek w pracy lub np lekka kolacja. Twaróg wędzony nadaje całości fajnego smaczku, dlatego radzę z niego nie rezygnować.
3 porcje – 1 porcja około 212 kcal
- 1/2 sałaty lodowej
- 50 g świeżego szpinaku lub roszponki
- 1 duża marchewka lub 2 małe
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 ugotowany mały burak – opcjonalnie
- około 70g wędzonego twarogu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sałatę i roszponkę/szpinak myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku/talerzach.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki (najlepsza będzie maszynka do julienne). Warzywa rozkładamy na sałacie.
Wierzch posypujemy pokruszonym w dłoniach twarogiem.
Buraka również kroimy na paseczki lub trzemy na dużych oczkach tarki. Wykładamy na wierzchu sałatki (już nie mieszamy, bo burak mocno barwi pozostałe składniki 😉 ).
Do słoiczka wlewamy olej, musztardę, sok z cytryny oraz odrobinę wrzątku. Zakręcamy i potrząsamy mocno, do połączenia się składników. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Mniami! Wygląda genialnie!!! 🙂 Na pewno przygotuję! 🙂