Sałatka z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami
Bardzo smaczna i szybka do przygotowania sałatka, która wymaga moim zdaniem wykorzystania jak najlepszych jakościowo składników.
Nie przygotuję jej, jeśli nie mam do dyspozycji moich ulubionych suszonych pomidorów, albo odpowiedniego rodzaju tortellini. Wiem, że wykorzystanie tych składników, sprawi, że sałatka będzie mi smakowała.
Tortellini przede wszystkim wybieram to drobne i to z lodówek. Jakoś nie lubimy się z suchym tortellini, więc to lodówkowe to must have. Sam smak nie ma w tym wypadku aż takiego znaczenia, ale jeśli mam wybór, to w tym przypadku wybieram mięsne. No i zawsze drobne.
Druga sprawa – suszone pomidory. Jest to produkt na tyle intensywny, mocny i charakterystyczny, a w dodatku do sałatki wykorzystujemy znaczną jego ilość, że warto sięgnąć po takie, które szczerze lubimy i nam smakują. Ja przetestowałam już kilka różnych firm i wiem, że nie każde suszone pomidory są dla mnie. Niektóre są po prostu tak intensywne, że zaburzają mi smak pozostałych produktów. Nie będę Wam tutaj narzucać swoich smaków, po prostu radzę Wam, byście może nie kupowali pierwszych lepszych, bo w tym wypadku różnica pomiędzy firmami może być kolosalna, tylko poszukajcie tych, które lubicie i wykorzystujecie na co dzień.
- 250 g drobnego tortellini (u mnie mięsne)
- 60 g rukoli
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- dwie garści słonecznika
- 50 g gorgonzoli – opcjonalnie (ja miałam kawałek pozostały z innego przepisu)
Sos:
- 1 lekko kopiata łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 lekko kopiata łyżka musztardy
- 1 lekko kopiata łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
Tortellini gotujemy wg czasu zamieszczonego na opakowaniu (u mnie 1-2 minuty). Odcedzamy.
Rukolę myjemy, osuszamy.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Gorgonzolę kroimy w kostkę.
Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.
Składniki sosu umieszczamy w garnuszku. Dokładnie mieszamy do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy sos, mieszamy.
Świetnie wygląda. Akurat mam suszone pomidory domowej roboty. 🙂
Oooo, jak super!! Domowe napewno najlepsze 🙂
To musi być pyszne 🙂
Jako fanka wszystkich składników, mogę napisać – jest 🙂 <3
Jaka Musztarda najlepsza??
Ja daję sarepską, bo taką lubię najbardziej.
Sałatka jest pyszna, pozdrawiam 🙂
Sałatka wygląda przepysznie😋 napewno ją przygotuję za tydzień na urodziny córki 😁 proszę mi tylko powiedzieć mniej więcej na ile osób może być ta sałatka?
O kurcze, szczerze mówiąc nie potrafię określić. Cała porcja nie jest jakoś bardzo duża.
Czy Pani dodawała suszone pomidory w oleju?? A do sosu mozna uzyc oleju z tych pomidorów??
Tak, zawsze używam tylko tych ze słoiczka 🙂
Oczywiście, można użyć też oleju z pomidorów do sosu (ja osobiście nie lubię, ale wiem, że wiele osób tak właśnie robi i im to pasuje)
Robiłam podobna. Tylko tortellini było ze szpinakiem i rikotta. Dałam fetę, mix ziaren podprazone i rukole. Pomidory suszone były w oliwie z żurawiną.
Do wykończenia użyłam tylko soku z cytryny i oliwy z pomidorów odrobinę soli i pieprzu. Też pychotka polecam.
Super, podoba mi się dodatek fety. A suszonych pomidorów z żurawiną nie widziałam jeszcze, ale brzmi to bardzo dobrze 🙂
Pozdrawiam.
Pomidory z żurawiną dostałam akurat w biedronce🙂
Również pozdrawiam
ooo, dziękuję za podpowiedź, poszukam 🙂
W tym przepisie jest gorgonzola, a na zadnym zdjęciu nie widać. Na pewno jest ten składnik?
Mi został kawałek gorgonzoli z innego przepisu, proszę zwrócić uwagę, że to tylko 50 g. Na żadnym zdjęciu jej nie widać, bo to cały czas ta sama miska – gorgonzoli była mała ilość i po prostu musiała „stracić” się pomiędzy innymi składnikami.
Tak jak pisałam, ja miałam ją na zbyciu i dołożyłam do sałatki, to nie jest składnik obowiązkowy (muszę to dopisać), bez niej sałatka też będzie dobrze smakować
Proszę zobaczyć na filmiku, tam na końcu dodaję gorgonzolę – to jest dosłownie garść pokrojonej 😉
Super, dziękuję za odpowiedz. Ja akurat mam w lodowce, więc też dolożę. Jutro robię, na parapetówkę. Dam znać, jak smakowala 🙂
Czekam z niecierpliwością i trzymam kciuki, by wszystkim smakowała 🙂
Pozdrawiam
Aaa na ile osob mozna powiedziec, ze jest ta salatka?
Ps:.Przepis idealnie wpasowuje sie w moje gusta 🥰
Jejku, trudno mi powiedzieć, tak na 3-4 osoby. Wiele zależy czy to sałatka „na spróbowanie”, czy „do pojedzenia” 😉
Czy taka sałatka może postać dzień/dwa w lodowce ?
nie wiem jak ze świeżością rukoli, czy nie „obwiędnie”
Pychota!
Czy można ta sałatkę zrobic dzień wcześniej przed imprezą?
Nie wiem czy rukola nie „obwiędnie”. Ja zawsze robię ją na świeżo.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, z pewnością ją spróbuję
Wspaniała sałatka,zrobiłam całkowicie z przepisem.Dzieki za fajny przepis.
Cieszę się bardzo 🙂
Pozdrawiam
w przepisie jest napisane, że skłądniki sosu umieszczamy w garnuszku, czy to oznacza ze trzeba je podgrzać? bede wdzięczna za odpowiedz,
Nie, nie. Składniki wystarczy połączyć ze sobą, bez podgrzewania 🙂
Ja mam ulubiony garnuszek do przygotowywania różnego rodzaju sosów i pewnie z rozpędu napisałam o tym garnuszku (choć nota bene widzę na filmiku, że składniki mieszane były w miseczce ;)).
Które tortellini konkretnie Pani poleca? Poproszę jakąś nazwę i gdzie można znaleźć:)
Ja zdecydowanie jestem fanką świeżego tortellini. Wybieram to drobne (nie tortelloni, które jest większe i moim zdaniem lepiej pasuje do dań na ciepło), kupuję w Kauflandzie, marki własnej. Nie wiem czy ono jest najlepsze – dla mnie z pewnością jest lepsze niż to suszone.
A które suszone pomidory polecasz? 😉
I co sądzisz o włoskich produktach z Lidla marki Deluxe? Bo mi one podchodzą, podobnie jak z firmy Rana ale to akurat znana firma 😉
Jestem zdania, że zawsze warto przede wszystkim słuchać swojego gustu i ufać swoim smakom 🙂 Jeśli jakaś firma pasuje, to myślę, ze warto przy niej zostać. Pomidorów z Lidla czy Biedronki nie miałam, więc nie mam podstaw by się o nich wypowiadać 🙂
Ja osobiście lubię markę Ca’Berta i Collegrande.
Robilam, sałatka petarda!!!
Bardzo mi miło, dziękuję za wiadomość <3
Pyszna. Ja troszkę zmieniłam ,, priorytety,, I dalam 150 gram gorgonzoli, więc ser zdominował salatke. Ale w takim wydaniu smakowała wybornie. Resztę składników na oko , według uznania i takich jak przepis nakazywał. Za który zresztą dziękuję, bo trafił w moje gusta kulinarne.
Bardzo mi miło, dziękuję za wiadomość <3 🙂
Sałatka super, bardzo smaczna. Zamiast slonecznika dodałam orzechy włoskie.
Świetnie. Orzechy włoskie to też doskonały pomysł, są pyszne i bardzo zdrowe 🙂
Czy ocet winny mogę zastąpić jabłkowym a miód syropem z agawy?
Ocet jabłkowy jak najbardziej. Co do syropu z agawy to myślę, że teoretycznie tak, aczkolwiek sama nigdy nie używałam 😉
Dziękuję 😁 Wygląda pysznie, będę testowała na Sylwestra, ale coś czuję że już zostanie w moim sałatatkowym menu 😋
Jestem tego pewna 🙂 Ta sałatka jest wyśmienita.
Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku 🙂
Szcęśliwego Nowego Roku! Przetestowana, sałatka jest pyszna. Robię dzisiaj po raz drugi 😊
Szczęśliwego Nowego Roku! 🙂
Bardzo się cieszę, że sałatka smakuje. To, obok lazanii z beszamelem, zdecydowanie najpopularniejszy przepis na blogu 🙂
Uwielbiam ta salatke. Jest przepyszna! Jest moim hitem od poczatku roku 😁
Ale super! 😀