Krówka mleczna
Przepis z Instagramowego konta _prosto_z_pieca. Początkowo wystraszyłam się, że będzie zbyt słodko, ale koniec końców bardzo mi to ciastko smakowało.
Na ciasto składa się część krówkowa, gdzie znajdziecie kajmak i ryż preparowany, dalej jest masa mleczna na bazie mleka w proszku, podzielona na dwie części – jasną i kakaową. Jak Wam się podoba takie połączenie?
Życzę słodkości na weekend 🙂
Masa ryżowa:
- 90 g ryżu preparowanego
- 1 puszka (510g) masy kajmakowej
Krem mleczny:
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g masła
- 2 szkl. mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
Mleko wraz z cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło miksujemy na puch. Cienkim strumieniem dolewamy przestudzone mleko. Miksujemy aż do połączenia. Stopniowo dodajemy przesiane mleko w proszku. Miksujemy do połączenia.
Masę kajmakową wykładamy do rondelka, delikatnie podgrzewamy, tylko tyle, by masa była bardziej plastyczna. Dodajemy ryż preparowany, mieszamy.
Połowę masy ryżowej wykładamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy, dociskamy za pomocą łyżki. Następnie delikatnie przenosimy całość, wraz z papierem, na blat. Blaszkę ponownie wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy resztę masy ryżowo-kajmakowej. Znów dociskamy całość łyżką. Następnie wykładamy połowę masy mlecznej, wyrównujemy. Do drugiej połowy masy dodajemy kakao, mieszamy i rozprowadzamy na masie jasnej. Ostrożnie przenosimy na wierzch odłożoną warstwę ryżowo-kajmakową.
Świetnie wygląda 🙂 Czy nie rozwala się przy krojeniu?
Ja trzymałam w chłodnym miejscu i nawet nie było problemu z krojeniem, choć warstwa z ryżem preparowanym faktycznie troszkę się kruszyła.
Wygląda przepysznie! Nie mogę doczekać się aż go spróbuję!
Ciasto jest okropne 🙁
Przykro mi, że nie spełniło oczekiwań. A jest złe, bo….? Za słodkie?
Ciasto jest przepyszne! Trzeba przyznać, że jest bardzo słodkie, ale ja lubię takie desery. Pierwszy raz próbowałam je u mojej siostry i od razu skradło moje serce. Przygotowałam je w domu i okazało się strzałem w dziesiątkę. Mąż i dzieci byli zachwyceni, a ciasto szybko zniknęło. Polecam wszystkim fanom słodkości 🙂
Ciasto jest przepyszne! Chodź trochę zmieniałam przepis dodając biszkopt na dole zamiast jednej warstwy ryżu z kajmakiem . Polecam !
Super! Ten biszkopt to dobry pomysł 🙂