Sałatka brokułowa z makaronem ryżowym

Przyjęło się, że w piątki na blogu pojawia się nowy przepis na sałatkę lub surówkę. Dziś sałatka brokułowa z makaronem ryżowym oraz marynowanymi pieczarkami. Coś innego, aby nie jeść wciąż tego samego 🙂

  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 1-2 małe brokuły
  • 6 jajek
  • 1 zielony ogórek szklarniowy (tzw wąż)
  • 1 mały słoik pieczarek marynowanych
  • garść ziaren słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Podzielone na różyczki brokuły gotujemy na półmiękko w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Studzimy.

Makaron przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wydrążamy za pomocą łyżeczki. Powstałe łódeczki kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki (w kostkę).

Pieczarki osączamy z zalewy. Kroimy w kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, łączymy z sosem. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni ziarnami słonecznika. Odstawiamy do schłodzenia.


Polecam również przepis na
Bułeczki majonezowe