Ciasto Biały Lion
Przepis na to ciasto znalazłam na blogu: smaki Katriny. W zasadzie niczego nie zmieniałam, zrobiłam jedynie biszkopty z 4 jajek, zamiast z 3, bo taki lubię, w związku z czym ciasto wyszło baaardzo wysokie 😉
Ciasto Biały Lion to dwa jasne biszkopty przełożone kremem budyniowym oraz warstwą ryżu preparowanego z kajmakiem. Mocnym punktem wypieku są posiekane orzeszki ziemne na wierzchu ciasta.
Ciasto moim bliskim smakowało. Mnie również smakowało, ale mimo to, do moich ulubionych jednak nie trafia.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/bialy-lion-4.jpg)
Biszkopt: pieczemy 2 takie biszkopty
- 3-4 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki oleju
- 80 g mąki tortowej
- 10 g mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
- 4 szkl. mleka
- 6-7 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 250-300 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 90 g ryżu preparowanego
- 400 g masy kajmakowej (u mnie orzechowa)
- około 140 g orzeszków ziemnych, solonych
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, za każdym razem ubijamy przez chwilę. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Do jasnej i puszystej masy dodajemy przesiane obie mąki, delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 21×32, ale może być ciut większa). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/2-21.jpg)
W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/5-15.jpg)
Krem budyniowy:
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier i podgrzewamy.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/6-15.jpg)
Pozostałe mleko łączymy z żółtkami, ekstraktem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną (mieszamy rózgą, by nie było żadnych grudek).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/8-9.jpg)
Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę. Gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając, aż do wyraźnego zgęstnienia.
Gotowy krem przykrywamy folią (powinny się stykać) i odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na koniec wlewamy sok z cytryny, miksujemy do połączenia.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/9-11.jpg)
Składanie ciasta:
Ryż preparowany łączymy w dużym garnku z masą kajmakową.
Wykładamy na upieczony biszkopt, dociskamy.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/1-2-3.jpg)
Na ryż wykładamy większą część masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/12-3.jpg)
Na biszkopcie rozprowadzamy pozostały krem budyniowy.
Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/bialy-lion-kpk-13.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/bialy-lion-1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/bialy-lion-2.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/bialy-lion-3.jpg)