Naleśniki z bananami i kajmakiem – Banoffee
Dzisiejsza data oznacza jedno – mamy jesień!
Co Wy na to, aby lato pożegnać z przytupem? Np takimi słodkimi naleśnikami z masą kajmakową z mascarpone, bananami, bitą śmietaną i borówkami?
Ilekroć zrobię te słodkie naleśniki, sprawiają one radość mojemu dziecku. Uwielbia je 🙂
Jeśli i Wy jesteście fanami naleśników na słodko, myślę, że te również skradną Wasze serca.
- 3 i 1/2 szkl. mleka 3,2% MU!
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 150-200 g kajmaku z puszki
Dodatkowo
- banany
- borówki amerykańskie
- 300 ml śmietanki 36% MU!
Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu i dokładnie mieszamy/miksujemy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawiamy na około 30 minut, po czym smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
Serek mascarpone umieszczamy w misce. Dodajemy kajmak. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Umieszczamy w rękawie cukierniczym z ozdobną tylką.
Naleśniki smarujemy cienko (!) masą kajmakową z mascarpone. Układamy na niej pokrojone banany. Zwijamy. Wierzch dekorujemy rozetkami śmietanowymi. Posypujemy borówkami.
Wpis powstał przy współpracy z marką OSM Wart-Milk.
Twoje naleśniki są pyszne
Aniu, pięknie dziękuję :*
Apetycznie wygladaja:). Ja chyba dziś przywitałam jesień smażylam placki ziemniaczane.
Ale było pysznie u Ciebie. U nas z plackami ziemniaczanymi jest tak, że ile by ich nie zrobić, zawsze znajdzie się ktoś, kto zjadłby jeszcze jednego, dwa, a już nie ma;) Lubimy bardzo.