Naleśniki z bananami i kajmakiem – Banoffee

Dzisiejsza data oznacza jedno – mamy jesień!

Co Wy na to, aby lato pożegnać z przytupem? Np takimi słodkimi naleśnikami z masą kajmakową z mascarpone, bananami, bitą śmietaną i borówkami?

Ilekroć zrobię te słodkie naleśniki, sprawiają one radość mojemu dziecku. Uwielbia je 🙂

Jeśli i Wy jesteście fanami naleśników na słodko, myślę, że te również skradną Wasze serca.

  • 3 i 1/2 szkl. mleka 3,2% MU!
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150-200 g kajmaku z puszki

Dodatkowo

  • banany
  • borówki amerykańskie
  • 300 ml śmietanki 36% MU!

Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu i dokładnie mieszamy/miksujemy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawiamy na około 30 minut, po czym smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.

Serek mascarpone umieszczamy w misce. Dodajemy kajmak. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Umieszczamy w rękawie cukierniczym z ozdobną tylką.

Naleśniki smarujemy cienko (!) masą kajmakową z mascarpone. Układamy na niej pokrojone banany. Zwijamy. Wierzch dekorujemy rozetkami śmietanowymi. Posypujemy borówkami.

Wpis powstał przy współpracy z marką OSM Wart-Milk.