Ciasto z wiśniami

Kolorowe ciasto inspirowane przepisem siostry Anastazji.

Wcale nie tak pracochłonne jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Przygotowane ciasto, dzielimy na 3 części, jedną zostawiamy bez dodatków, a pozostałe dwie łączymy, jedną z kakao, drugą z orzechami.

W trakcie pieczenia blatów przygotowujemy galaretkę wiśniową.

Całość bardzo ładnie się prezentuje. Jedyne co zmieniłabym następnym razem, to dodatkowo nasączyła blaty ciasta wodą zmieszaną z sokiem z cytryny, aby były nieco wilgotniejsze.

Ciasto:

  • 300 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • około 60-70 g mielonych orzechów

Masa wiśniowa:

  • 1 l wiśni z kompotu (u mnie 750ml słoik wiśni i około 250 g czereśni z kompotu)
  • 2 op. galaretki wiśniowej

Pianka cytrynowa:

  • 500 ml śmietanki 36% MU!
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy. Ubitą pianę (najlepiej w 2-3 turach) łączymy z przygotowaną wcześniej masą, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Drugą łączymy z mielonymi orzechami.

Każde ciasto przelewamy (osobno) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Ciasta pieczemy osobno, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.


Wiśnie odsączamy na sicie. Sok uzupełniamy wodą, aby otrzymać 750 ml płynu. Wlewamy go do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. W gorącym kompocie rozpuszczamy galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretkę łączymy z wiśniami.


Ciasto jasne umieszczamy ponownie w blaszce (można lekko go nasączyć wodą z sokiem cytrynowym). Wylewamy na niego wiśnie z tężejącą galaretką. Przykrywamy ciastem orzechowym, delikatnie dociskamy.


Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę.

Powstałą pianę cytrynową rozprowadzamy na cieście orzechowym, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem kakaowym.


Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wierzch dekorujemy otrzymaną polewą.