Ciasto z wiśniami
Kolorowe ciasto inspirowane przepisem siostry Anastazji.
Wcale nie tak pracochłonne jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Przygotowane ciasto, dzielimy na 3 części, jedną zostawiamy bez dodatków, a pozostałe dwie łączymy, jedną z kakao, drugą z orzechami.
W trakcie pieczenia blatów przygotowujemy galaretkę wiśniową.
Całość bardzo ładnie się prezentuje. Jedyne co zmieniłabym następnym razem, to dodatkowo nasączyła blaty ciasta wodą zmieszaną z sokiem z cytryny, aby były nieco wilgotniejsze.
Ciasto:
- 300 g masła
- 180 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżki kakao
- około 60-70 g mielonych orzechów
Masa wiśniowa:
- 1 l wiśni z kompotu (u mnie 750ml słoik wiśni i około 250 g czereśni z kompotu)
- 2 op. galaretki wiśniowej
Pianka cytrynowa:
- 500 ml śmietanki 36% MU!
- 1 op. galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka oleju
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy. Ubitą pianę (najlepiej w 2-3 turach) łączymy z przygotowaną wcześniej masą, delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Drugą łączymy z mielonymi orzechami.
Każde ciasto przelewamy (osobno) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Ciasta pieczemy osobno, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Wiśnie odsączamy na sicie. Sok uzupełniamy wodą, aby otrzymać 750 ml płynu. Wlewamy go do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. W gorącym kompocie rozpuszczamy galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę łączymy z wiśniami.
Ciasto jasne umieszczamy ponownie w blaszce (można lekko go nasączyć wodą z sokiem cytrynowym). Wylewamy na niego wiśnie z tężejącą galaretką. Przykrywamy ciastem orzechowym, delikatnie dociskamy.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę.
Powstałą pianę cytrynową rozprowadzamy na cieście orzechowym, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem kakaowym.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wierzch dekorujemy otrzymaną polewą.
Czy można użyć do tego przepisu wiśni mrożonych, a galaretki na masę wiśniową zrobić na zwykłym soku wiśniowym z kartonu?
Tak, galaretkę można nawet zrobić tradycyjnie, na wodzie.