Kruche ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. Jeżeli go lubisz, koniecznie przygotuj kruche ciasto z rabarbarem.

Robi się je bardzo szybko, a efekt powinien zadowolić niejednego łasucha.

Bardzo polecam!

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Dodatkowo:

  • 1-1,3 kg rabarbaru
  • około 1/2 – 3/4 szkl. cukru
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Lukier:

  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • około 1/2 łyżki mleka

Oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w misce i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 45-50 minut. Następnie odlewamy powstały syrop.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte masło, siekamy nożem. Ze składników formujemy kopczyk, na środku którego robimy wgłębienie. Żółtka mieszamy w garnuszku z cukrem oraz octem za pomocą rózgi kuchennej. Wlewamy je do utworzonego wgłębienia. Siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto rękoma. W razie konieczności dodajemy kwaśną śmietanę.

Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia.

Jedną częścią schłodzonego ciasta wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Nakłuwamy widelcem. Posypujemy bułką tartą. Wykładamy rabarbar, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-55 minut (do zrumienienia).

Cukier puder łączymy z mlekiem, ucieramy aż do otrzymania lukru o pożądanej gęstości. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę cukru pudru lub mleka. Powstały lukier wykładamy na schłodzone ciasto robiąc esy-floresy (lukru nie ma zbyt dużo).

Zamiast lukru wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem.

102 ciasta z owocami siostry Anastazji