Ciasto „Bananowy song” – bez pieczenia

To ciasto szczególnie mocno przypadło do gustu mojej Mamie. Nie pamiętam już kiedy inne ciasto tak ochoczo i wylewnie komplementowała 🙂

Jak dla mnie smakowo też prezentuje się przepysznie. Gorzej z oprawą wizualną. Trochę mi wygląd masy bananowej przeszkadzał. Pomimo skropienia solidną porcją soku z cytryny, masa bananowa i tak zrobiła się ciemniejsza.

Składniki na masę bananową:

  • 1,3 kg bananów (bez skórek około 800 g)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki na bitą śmietanę:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 75 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • 1,5 paczki herbatników kakaowych
  • 1 niecała puszka masy kajmakowej (najlepiej Gostyń)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Dwie łyżki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na minimalnej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Banany miksujemy wraz z sokiem z cytryny na mus. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.


Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm) wykładamy herbatniki kakaowe, jeden obok drugiego.


Dwie łyżki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (pamiętamy, że biała czekolada źle znosi wysokie temperatury, czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W międzyczasie schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru oraz mascarpone.

Połowę ubitej śmietany łączymy, najlepiej dodając po 1 łyżce, z rozpuszczoną białą czekoladą. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Łączymy ją z 1 łyżką masy śmietanowej (tą bez czekolady). Połowę dodajemy do śmietanowej masy z czekoladą. Mieszamy do połączenia, po czym od razu przekładamy na blaszkę z herbatnikami. Wyrównujemy.

Na masę śmietanową wylewamy tężejący mus bananowy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Pozostałą żelatynę ponownie krótko podgrzewamy. Dodajemy do niej jedną łyżkę masy śmietanowej, a kiedy ładnie się połączy, wlewamy żelatynę do reszty śmietany, mieszamy. Masę wykładamy na mus bananowy, wyrównujemy.

Na wierzchu układamy kakaowe herbatniki. Na herbatnikach delikatnie rozprowadzamy masę kajmakową. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. Odstawiamy do lodówki do stężenia.