Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
Pyszna i błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego, z dodatkiem pieczarek i tartej mozzarelli. Jak dla mnie idealne danie jako poczęstunek dla gości czy do podjadania na wieczór filmowy.
To szybki i prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, chwilę po przygotowaniu.
- 1 op. ciasta francuskiego XL
- 1 cebula
- 250-300 g pieczarek
- 150-200 g tartej mozzarelli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła, dodajemy cebulę oraz pieczarki. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na 6 kwadratów. Na każdym kawałku, po ukosie, rozkładamy porcję tartej mozzarelli oraz pieczarek. Zwijamy przeciwległe końce ciasta, lekko do siebie dociskając.
Koperty z ciasta francuskiego układamy na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut (do zarumienienia).
Uwielbiam ciasto francuskie! Można je przygotować na wiele sposobów – na słodko, na słono. Chętnie przetestuję Twój przepis. 🙂
Takie przekąski są super na imprezy, robi się je szybko i schodzą praktycznie od razu 🙂
Tak, to prawda 🙂
Czy smarujemy ciasto francuskie ketchupem przed nałożeniem pieczarek?
Ja nie dodawałam ketchupu
Ja oczywiscie wszystkim się zachwycam tymbardziej, że miałam 2x złamaną rękę prawą i mogę się tylko pozachwycać oczami, bo ręka jest niesprawna, a lewą nie nauczyłam się jeszcze wszystkiego robić. Ale strasznie mi się podoba-co robicie. Moźe kiedyś i mnie sie uda. Pozdrawiam wszystkich. Z.B
Dziękuję za miłe słowa.
Dużo zdrówka!