Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą

Pyszna i błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego, z dodatkiem pieczarek i tartej mozzarelli. Jak dla mnie idealne danie jako poczęstunek dla gości czy do podjadania na wieczór filmowy.

To szybki i prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, chwilę po przygotowaniu.

  • 1 op. ciasta francuskiego XL
  • 1 cebula
  • 250-300 g pieczarek
  • 150-200 g tartej mozzarelli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę.

Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła, dodajemy cebulę oraz pieczarki. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Studzimy.

Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na 6 kwadratów. Na każdym kawałku, po ukosie, rozkładamy porcję tartej mozzarelli oraz pieczarek. Zwijamy przeciwległe końce ciasta, lekko do siebie dociskając.

Koperty z ciasta francuskiego układamy na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut (do zarumienienia).


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami