Piernikowo-jabłkowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Zbliża się grudzień, który jak inny miesiąc najbardziej kojarzy mi się z ciastami pachnącymi cynamonem czy przyprawą do piernika. Październik i listopad to z kolei miesiące, których motywem przewodnim są w moim domu jabłka. A dziś? Dziś mix powyższego 😀

Wyszło bardzo smacznie.

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 65 g płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 op. przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2-3 jabłka

Masa budyniowa:

  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 puszka brzoskwiń

Dodatkowo:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy po 1 żółtku (miksujemy jedynie do czasu, aż żółtko wkręci się w masę). Następnie naprzemiennie dodajemy miód, olej, śmietanę (koniecznie w temp. pokojowej) oraz mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika. Miksujemy do połączenia, nie dłużej.

Białka ubijamy na sztywną pianę. W 2-3 turach łączymy z przygotowanym ciastem, mieszamy szpatułką.

Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).

Studzimy.


Brzoskwinie osączamy z syropu. Syrop zachowujemy. Uzupełniamy go wodą, tak by w sumie otrzymać 500 ml płynu.

Połowę syropu odlewamy do garnuszka, dodajemy żółtka i proszek budyniowy. Mieszamy do połączenia.

Pozostały syrop wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową i, stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń.


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach (750ml) gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki.


Na cieście rozprowadzamy krem budyniowy. Rozkładamy brzoskwinie. Zalewamy całość tężejącą galaretką.

Źródło