Piernikowo-jabłkowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Zbliża się grudzień, który jak inny miesiąc najbardziej kojarzy mi się z ciastami pachnącymi cynamonem czy przyprawą do piernika. Październik i listopad to z kolei miesiące, których motywem przewodnim są w moim domu jabłka. A dziś? Dziś mix powyższego 😀

Wyszło bardzo smacznie.

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 65 g płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 op. przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2-3 jabłka

Masa budyniowa:

  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 puszka brzoskwiń

Dodatkowo:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy po 1 żółtku (miksujemy jedynie do czasu, aż żółtko wkręci się w masę). Następnie naprzemiennie dodajemy miód, olej, śmietanę (koniecznie w temp. pokojowej) oraz mąkę przesianą z sodą. Miksujemy do połączenia, nie dłużej.

Białka ubijamy na sztywną pianę. W 2-3 turach łączymy z przygotowanym ciastem, mieszamy szpatułką.

Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).

Studzimy.


Brzoskwinie osączamy z syropu. Syrop zachowujemy. Uzupełniamy go wodą, tak by w sumie otrzymać 500 ml płynu.

Połowę syropu odlewamy do garnuszka, dodajemy żółtka i proszek budyniowy. Mieszamy do połączenia.

Pozostały syrop wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową i, stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń.


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach (750ml) gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki.


Na cieście rozprowadzamy krem budyniowy. Rozkładamy brzoskwinie. Zalewamy całość tężejącą galaretką.

Źródło


Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee