Placki z jabłkami
Bardzo lubię wszelkie placki z jabłkami, i jeśli tylko zobaczę gdzieś nowy przepis, chętnie z niego korzystam.
Tym razem przygotowałam placki z dodatkiem kefiru z przepisu Leny (Magdaleny?) z bloga Rhubarb Baby 🙂
Najbardziej smakowały mi od razu po przygotowaniu, na ciepło.
- 2 duże jajka
- 400 ml kefiru
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- miód lub cukier puder do podania
Jajka wybijamy do garnuszka. Wlewamy kefir (temp. pokojowa) oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Mieszamy łyżką do połączenia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, na średnio rozgrzanym oleju.
Gotowe placuszki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy miodem.
placuszki jak u babci:)
😀 Babcia Stasia wie co dobre 🙂 Podziękowania wielkie dla niej 🙂
Proste a jakie smaczne 🙂
Dziękuję 🙂
Ostatnio dużo czasu spędzałam z wnukami. Ich ulubionym daniem są naleśniki z jabłkami, więc codziennie spełniałam ich kulinarne życzenia. Do naleśnikowego ciasta nie dodaję proszku do pieczenia, placuszki najczęściej posypuję cukrem pudrem. Podoba mi się pomysł z miodem. Następnym razem z niego skorzystam:)
Wnuki mają szczęście mając taką Babcię 🙂 <3
Uwielbiam placuszki z jabłkami i dość często je robię 🙂 Podaję je z cukrem pudrem, aby smak jabłek był bardziej wyczuwalny.
Te z jabłkami są chyba najsmaczniejsze 🙂