Placki z jabłkami


Bardzo lubię wszelkie placki z jabłkami, i jeśli tylko zobaczę gdzieś nowy przepis, chętnie z niego korzystam.

Tym razem przygotowałam placki z dodatkiem kefiru z przepisu Leny (Magdaleny?) z bloga Rhubarb Baby 🙂

Najbardziej smakowały mi od razu po przygotowaniu, na ciepło.

  • 2 duże jajka
  • 400 ml kefiru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • miód lub cukier puder do podania

Jajka wybijamy do garnuszka. Wlewamy kefir (temp. pokojowa) oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Mieszamy łyżką do połączenia.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego ciasta.

Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, na średnio rozgrzanym oleju.

Gotowe placuszki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy miodem.

Źródło