Placki z jabłkami


Bardzo lubię wszelkie placki z jabłkami, i jeśli tylko zobaczę gdzieś nowy przepis, chętnie z niego korzystam.

Tym razem przygotowałam placki z dodatkiem kefiru z przepisu Leny (Magdaleny?) z bloga Rhubarb Baby 🙂

Najbardziej smakowały mi od razu po przygotowaniu, na ciepło.

  • 2 duże jajka
  • 400 ml kefiru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • miód lub cukier puder do podania

Jajka wybijamy do garnuszka. Wlewamy kefir (temp. pokojowa) oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Mieszamy łyżką do połączenia.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego ciasta.

Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, na średnio rozgrzanym oleju.

Gotowe placuszki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy miodem.

Źródło

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku