Pieczony kalafior w jogurtowej „skorupce”

Kalafior pieczony w całości. Posmarowany masą z jogurtu greckiego i przypraw. Dosyć intensywny w smaku. Zdecydowanie inny.

Myślę, że nie każdemu przypadnie on do gustu. U mnie w domu również zdania na jego temat były podzielone.

Przepis z bloga pyszności.pl

  • 1 kalafior
  • około 200 g jogurtu greckiego
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/4 łyżeczki chilli lub ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Jogurt grecki łączymy z przyprawami. Dodajemy sok oraz skórkę otartą z limonki.

Pozbawioną liści i łodygi główkę kalafiora obgotowujemy krótko we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Po odcedzeniu osuszamy i pokrywamy całość marynatą jogurtową.

Kalafior umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35-40 minut.

Źródło


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami