Łosoś ze szpinakiem
Szybki i prosty sposób na łososia.
- 2 łososie (około 300 g każdy)
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 małe op. jogurtu naturalnego
- mozzarella (może być w zalewie, w plastrach lub tarta – chociaż tę ostatnią najtrudniej wyłożyć)
- granulowany czosnek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Szpinak przelewamy na sicie niewielką ilością wrzącej wody, Odcedzamy. Gdy lekko przestygnie, kroimy na desce na mniejsze części (można też od razu świeży szpinak posiekać na mniejsze kawałki i pominąć krok z wrzącą wodą).
Posiekany szpinak łączymy z jogurtem. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Oczyszczonego łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu.
Łososia umieszczamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym (lub jeśli posiadacie dwustronną patelnię, która może pełnić funkcje piekarnika, układacie na niej), wykładamy na niego porcje szpinaku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie na łososiu rozkładamy plastry mozzarelli. Zapiekamy dalej, aż ser się roztopi (około 5 minut).
Ale fajny opiekacz, łososia w takim wydaniu nie próbowałam
Zdrowo 🙂