Łosoś ze szpinakiem

Szybki i prosty sposób na łososia.

  • 2 łososie (około 300 g każdy)
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 małe op. jogurtu naturalnego
  • mozzarella (może być w zalewie, w plastrach lub tarta – chociaż tę ostatnią najtrudniej wyłożyć)
  • granulowany czosnek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Szpinak przelewamy na sicie niewielką ilością wrzącej wody, Odcedzamy. Gdy lekko przestygnie, kroimy na desce na mniejsze części (można też od razu świeży szpinak posiekać na mniejsze kawałki i pominąć krok z wrzącą wodą).

Posiekany szpinak łączymy z jogurtem. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Oczyszczonego łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu.

Łososia umieszczamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym (lub jeśli posiadacie dwustronną patelnię, która może pełnić funkcje piekarnika, układacie na niej), wykładamy na niego porcje szpinaku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie na łososiu rozkładamy plastry mozzarelli. Zapiekamy dalej, aż ser się roztopi (około 5 minut).