Biszkopt z masą truskawkową i cytrynową pianką
Biszkopt, masa truskawkowa oraz pianka cytrynowa, to dzisiejsza propozycja na ciasto z truskawkami.
Taką masę truskawkową wykorzystywałam już kilka razy ( zobacz przepis na: ciasto z masą budyniową oraz masą truskawkową wg siostry Anastazji oraz ciasto z truskawkową masą i masą jogurtową).
Jak można się łatwo domyśleć lubię to rozwiązanie:) Tego typu ciasta bardzo smakują mi i moim bliskim. Tutaj dodatkowo całość wychodzi bardzo lekka za sprawą pianki cytrynowej, a posypanie wierzchu zmiksowanymi liofilizowanymi truskawkami nadaje świetny efekt kolorystyczny.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
- 800 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
Pianka śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- około 150-200 g truskawek
- około 1-2 op. liofilizowanych truskawek
Jajka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką.
Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki miksujemy na mus. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy suchą galaretkę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Następnie masę wylewamy na przestudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Na masie truskawkowej rozkładamy pokrojone na plasterki truskawki.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia (temp. pokojowa).
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Następnie wlewamy zimną (wciąż płynną) galaretkę. Masę cytrynową wykładamy na masie truskawkowej z truskawkami. Wyrównujemy lub robimy dekoracyjne wzory. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Przed podaniem wierzch posypujemy zmiksowanymi liofilizowanymi truskawkami.
Mimo tej śmietanki wydaje się że to ciasto jest lekkie jak piórko, wygląda apetycznie, poczekam jednak jak truskawki będą trochę tańsze, bo cena na razie powala
Dokładnie, truskawki chyba nigdy nie były tak drogie, jak tego roku.
Do zmiksowania można wykorzystać jakieś zapasy mrożonych truskawek, a tylko te,które idą w kawałkach dać świeże, albo całkowicie z tych świeżych zrezygnować.
Liofilizowane truskawki? A skąd je wziąć? Nigdy nie widziałam w sklepie.
Ja kupiłam bodajże w Kauflandzie. Czasem na pewne produkty nie zwracamy uwagi, bo ich nie szukamy 🙂
A jak one wygladaja w czym są -torebkach? i na ktorych stoiskach je szukać?
Tak, to są takie saszetki +/- wielkości opakowania galaretki, budyniu. Ja mam 13g opakowanie Frupp. Nie pamiętam dokładnie gdzie ich szukać. Najlepiej zapytać w sklepie, tam będą wiedzieć najlepiej 🙂
Nie jest to też składnik obowiązkowy, spokojnie można z nich zrezygnować, one służą jedynie dekoracji 🙂
Są to suszone w małych paczkach. Na bakaliach lub przekąskach.
Ciasto prezentuje się rewelacyjnie, a z taką ilością truskawek na pewno wyśmienicie smakuje 🙂
Dziękuję 🙂
Ja zrobiłam według przepisu ale zamiast truskawek użyłam brzoskwiń z puszki i biszkoptów gotowych okrągłych ciasto wyszło pyszne. Dziś takie produkty miałam dostępne w domu
Świetnie! Przepisy stanowią bazę, inspirację, można je dowolnie modyfikować biorąc pod uwagę nasze kulinarne upodobania lub dostępność składników 🙂
Same bialka. ?
Całe jajka, już poprawiłam 🙂
Wygląda obłędnie szczególnie ten mus w środeczku 😛
dziekuje za przepis ,ktore pani proponuje liofilizowane truskawki?
Pozdrawiam
Dziękuję 🙂
Prawdę mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam. W mojej miejscowości jest to tak mało popularny produkt, że po prostu biorę taki jaki aktualnie jest dostępny 😊
Pozdrawiam