Szybkie ciasto cytrynowe

Proste i szybkie ciasto cytrynowe. Idealne do herbatki.

Niestety lukru nie starczyło by pokryć całe ciasto, ale te polukrowane kawałki załapały się do zdjęcia 😉

  • 8 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 400 g mąki tortowej
  • 300 ml oleju
  • 150 ml soku z cytryny (4-6 cytryn)
  • 1-2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny
  • niewielka ilość wrzątku

Cytryny dokładnie szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z nich skórkę (tylko żółtą część!). Wyciskamy sok.

Całe jajka ubijamy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy sok z cytryny. Obroty miksera zmniejszamy i naprzemiennie, oraz stopniowo, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do tzw suchego patyczka). Studzimy.

Cukier puder przesypujemy do garnuszka. Dodajemy niewielką ilość wrzącej wody oraz sok z cytryny (zaczynamy od 2-3 łyżek i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub więcej cukru pudru). Ucieramy do powstania gęstego, lecz lejącego się lukru. Dekorujemy ciasto tworząc esy-floresy (ja chciałam lukrem pokryć całość ciasta, ale okazało się, że lukru jest za mało. Jeśli zależy Wam na pokryciu całego ciasta, można przygotować więcej lukru).

Źródło