Makaron z kiełbasą w serowym sosie

Pyszne i sycące danie makaronowe.

Dodatek czosnku aromatyzuje całość, ale nie jest dominujący w smaku, podobnie zresztą jak gorgonzola.

Danie wzbogacone jest też o dodatek mięsny, w postaci dwóch rodzajów kiełbasy: cienkiej śląskiej oraz suchej krakowskiej.

Polecam:)

  • 400 g ulubionego makaronu
  • 2-3 cienkie kiełbasy śląskie (około 300 g)
  • około 300-400 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1-1,5 szkl. śmietanki 30%
  • 100 g gorgonzoli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • tarty parmezan do posypania – opcjonalnie
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Kiełbasę cienką kroimy na półplasterki. Grubą kiełbasę krakowską kroimy na paseczki.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy cienką kiełbasę, podsmażamy przez kilka minut, po czym dodajemy kiełbasę krakowską, smażymy jeszcze przez chwilę, do zarumienienia.

W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i  mieszamy przez około 2-3 minuty. Po tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, mieszamy cały czas, by nie utworzyły się grudki. Dodajemy pokruszoną na mniejsze części gorgonzolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek – opcjonalnie. Gotujemy, cały czas mieszając, do wyraźnego zgęstnienia sosu i rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solidną porcją pieprzu oraz solą. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, wlewamy niewielką ilość mleka lub śmietany i ponownie mieszamy.

Ugotowany makaron łączymy z podsmażoną kiełbasą oraz serowym sosem beszamelowym. Podajemy posypane natką pietruszki oraz tartym parmezanem (opcjonalnie).


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami