Szybkie ciasto cytrynowe
Proste i szybkie ciasto cytrynowe. Idealne do herbatki.
Niestety lukru nie starczyło by pokryć całe ciasto, ale te polukrowane kawałki załapały się do zdjęcia 😉
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2019/07/cytrynoweprosteciasto4-683x1024.jpg)
- 8 jajek
- 300 g cukru pudru
- 400 g mąki tortowej
- 300 ml oleju
- 150 ml soku z cytryny (4-6 cytryn)
- 1-2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- sok z cytryny
- niewielka ilość wrzątku
Cytryny dokładnie szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z nich skórkę (tylko żółtą część!). Wyciskamy sok.
Całe jajka ubijamy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy sok z cytryny. Obroty miksera zmniejszamy i naprzemiennie, oraz stopniowo, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do tzw suchego patyczka). Studzimy.
Cukier puder przesypujemy do garnuszka. Dodajemy niewielką ilość wrzącej wody oraz sok z cytryny (zaczynamy od 2-3 łyżek i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub więcej cukru pudru). Ucieramy do powstania gęstego, lecz lejącego się lukru. Dekorujemy ciasto tworząc esy-floresy (ja chciałam lukrem pokryć całość ciasta, ale okazało się, że lukru jest za mało. Jeśli zależy Wam na pokryciu całego ciasta, można przygotować więcej lukru).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2019/07/cytrynoweprosteciasto-683x1024.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2019/07/cytrynoweprosteciasto1-683x1024.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2019/07/cytrynoweprosteciasto2-683x1024.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2019/07/cytrynoweprosteciasto3-683x1024.jpg)
moja babcia zawsze robiła takie cytrynowe ciasto:-)
Piękne są takie wspomnienia babcinych wypieków 🙂
Oj koniecznie musze upiec. Uwielbiam ciasta cytrynowe
Na pewno aromatyczne 🙂
Będę robić drugie podejście bo upiekłam zakalec mojego życia 😀
Szacunek za super podejście – bez zrażania się czy poddawania 🙂
Czy do ciasta na pewno dajemy 300 g cukru pudru? Czy nie chodziło o cukier drobny?
Pytam poniewać w przepisie jest mowa, że „całe jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę.” Potem jest mowa o cukrze pudrze w przypadku lukru. Zastanawiam się zatem czy to nie pomyłka w składnikach skoro raz jest mowa o cukrze a raz o cukrze pudrze.
Z góry dziękuję za potwierdzenie.
Pozdrawiam,
Maciek
W przypadku tego przepisu użyłam i do ciasta i do lukru cukier puder. W cytowanym przez Pana fragmencie zastosowałam pewien skrót myślowy, ale już poprawiłam w przepisie, by nie było wątpliwości. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi.
Pozdrawiam.
Ps. Cukier drobny również powinien sprawdzić się w tym przepisie.
Super! Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Już się zabierazm za pieczenie!