Szybkie ciasto cytrynowe

Proste i szybkie ciasto cytrynowe. Idealne do herbatki.

Niestety lukru nie starczyło by pokryć całe ciasto, ale te polukrowane kawałki załapały się do zdjęcia 😉

  • 8 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 400 g mąki tortowej
  • 300 ml oleju
  • 150 ml soku z cytryny (4-6 cytryn)
  • 1-2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny
  • niewielka ilość wrzątku

Cytryny dokładnie szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z nich skórkę (tylko żółtą część!). Wyciskamy sok.

Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy sok z cytryny. Obroty miksera zmniejszamy i naprzemiennie, oraz stopniowo, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do tzw suchego patyczka). Studzimy.

Cukier puder przesypujemy do garnuszka. Dodajemy niewielką ilość wrzącej wody oraz sok z cytryny (zaczynamy od 2-3 łyżek i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub więcej cukru pudru). Ucieramy do powstania gęstego, lecz lejącego się lukru. Dekorujemy ciasto tworząc esy-floresy (ja chciałam lukrem pokryć całość ciasta, ale okazało się, że lukru jest za mało. Jeśli zależy Wam na pokryciu całego ciasta, można przygotować więcej lukru).

Źródło


Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee