Biszkopt z masą śmietanową kawowo-czekoladową
Idę o zakład, że to będzie jedno z Waszych ulubionych ciast! Jest przepyszne! Mocno „piankowe”. U mnie na pewno trafia wysoko na listę tych TOPowych ciast.
Jeśli lubisz ciasta z masą, albo te z posmakiem kawy, koniecznie wypróbuj ten przepis. Biszkopt kakaowy, na nim śmietankowa masa z dodatkiem karmelowej kawy zbożowej, a dalej śmietankowa pianka z białą czekoladą usztywniona przezroczystą galaretką. Jest mięciutko, puszyście i słodziutko, jednym słowem – idealnie.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka rumu lub zimnej wody
Warstwa kawowa:
- 330 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 2-2,5 łyżki kawy zbożowej, u mnie karmelowa
- około 3-4 łyżki cukru pudru lub do smaku
- 3 łyżeczki żelatyny
Warstwa z białą czekoladą:
- 330 ml śmietanki 36%
- 150 g białej czekolady
- 1 op. galaretki krystalicznej
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Miksujemy za każdym razem przez około minutę. Następnie dodajemy po 1 żółtku (znów za każdym razem dokładnie miksując). Wlewamy olej oraz wodę/rum. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao (jeśli chcesz, możesz też dodać troszkę proszku do pieczenia).
Masę na biszkopt przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut (ja zwykle nie patrzę na czas, a na to czy krawędzie ciasta odchodzą mi już od blaszki). Studzimy.
Masa kawowa:
Do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny oraz 2,5 łyżki kawy zbożowej. Całość zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą (troszkę mniej niż 1/2 szklanki). Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz serek mascarpone (po dodaniu serka miksujemy krótko, tylko do połączenia). Na koniec wlewamy tężejącą kawę, miksujemy do połączenia.
Gotową masę od razu przekładamy na przestudzony biszkopt (dość szybko tężeje), wyrównujemy.
Masa śmietanowa z białą czekoladą:
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Od razu dodajemy do niej połamane na kostki czekolady, odstawiamy na 2-3 minuty, po czym mieszamy do połączenia. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego (!) stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy przestudzoną galaretkę z czekoladą.
Masę śmietankową z czekoladą rozprowadzamy na masie kawowej (jeśli na początku ma lejącą konsystencję odczekaj aż nieco stężeje). Odstawiamy do schłodzenia.