Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i ogórkiem
Nie ma co kryć, kapusta pekińska króluje u nas jako najczęściej wybierany dodatek do obiadu. Staram się jednak, by surówki z niej przygotowywane nie były nudne i różniły się między sobą, choćby delikatnym akcentem. Czasem niewielka zmiana robi dużą różnicę, prawda?
Dziś bardzo prosta, szybka surówka z dodatkiem konserwowych ogórków, słodkiego jabłka i zaostrzającej całość czerwonej cebulki.
Zapraszam:)
- 1 kapusta pekińska
- 1-2 jabłka
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- sól, pieprz, cukier
Oczyszczoną kapustę drobno szatkujemy. Oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut.
Do kapusty dodajemy pokrojoną w drobne piórka czerwoną cebulę oraz obrane i starte na dużych oczkach jabłka i ogórki.
Całość mieszamy. Dodajemy olej oraz ocet winny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
lubię bardzo takie suróweczki
Uwielbiam surówki <3
Pysznie i zdrowo 🙂 Kapusta pekińska to świetna podstawa do surówek, wystarczy zmiana dodatków i mamy inny smak. Polecam wypróbować z dodatkiem sosu sojowego i szalotki.
Dziękuję:) Spróbuję z przyjemnością:)
Brzmi świetnie – prosto i zdrowo… zdecydowanie na jutrzejszy dodatek do obiadu!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Coś słodkiego, coś kwaśnego i coś ostrzejszego;)
Kapusta pekińska znana jest jak świat
Przepisów jest bardzo dużo
Może ludzie, nie znają.
Bardzo smaczna