Kakaowy biszkopt z kokosową wkładką i masą cappuccino
Ciasto idealne na specjalne okazje, jak i bez okazji.
Kakaowy biszkopt przełożony budyniową masą o smaku cappuccino oraz kokosową wkładką. Smaczny i wilgotny. Wart wypróbowania.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 niepełna szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Kokosowa wkładka:
- 5 białek
- 1/2 szkl. cukru
- 60 g wiórek kokosowych
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 200 g masła
- 4 łyżki cappuccino w proszku, śmietankowego
- 1-2 łyżki rumu
Dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki kremówki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Nie przerywając miksowania wlewamy olej oraz ocet. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy w kilku partiach do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, lub miksując na najniższych obrotach miksera.
Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Po przestudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z wiórkami kokosowymi. Dodajemy do masy białkowej, delikatnie mieszając szpatułką.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Studzimy.
Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Łączymy ją z żółtkami oraz proszkiem budyniowym.
Pozostałe mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy budyń. Na końcu do masy dodajemy proszek cappuccino oraz rum.
Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, wyrównujemy, Dajemy ciasto kokosowe. Wykładamy resztę masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Wierzch dekorujemy roztopioną z kremówką w kąpieli wodnej czekoladą.
Wyglada bardzo smacznie.. masz talnet do wypieków „_
Dziękuję 🙂
Wygląda obłędnie:)
Mm do kawki uwielbiam takie ciasta 🙂
Pyszności 🙂 Jak dla mnie ciut za dużo cukru , ale co tam od czasu do czasu odrobina przyjemności nie zaszkodzi 🙂
Dziękuję bardzo, zarówno za przemiły komentarz, jak i za samo skorzystanie z przepisu.
Faktycznie z tym cukrem to różnie bywa i każdy jego obecność odczuwa ciut inaczej:)
Biała śmierć , im mniej tym lepiej
Znalam takie kobiety, ktore przesadnie dbaly o diete
I cwiczenia zachotowaly na raka i zmarly a myslalam, ze beda zyly 100 lat
Na slodkosci mowily
:::ta trucizna,,,,,
Najwazniejszy jest UMIAR!!!!
Czy można ominąć rum
Oczywiście
jest pyszne ,warto upiec
Bardzo dziękuję za Pani opinię 🙂
Za każdym razem jak widzę takie ciacho to myśle, ile to ma kcal, ile cukru itd… ale jak juz zrobię sobie kawę i usiade z takim cudem w fotelu to zapominam o tych wszystkich „parametrach” 🙂