Brokułowa sałatka z kurczakiem i pieczarkami
Sałatka warstwowa z brokułami, kurczakiem, porem, jajkiem i pieczarkami. Pyszna, a na dodatek ładnie prezentuje się w salaterce. Wykorzystałam taką średniej wielkości miseczkę.
- 1 brokuł
- 300 g brązowych pieczarek
- 1 por
- 2 małe piersi kurczaka (około 350-400 g)
- 4-5 jajek
- ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, mielony imbir, curry)
- sól, pieprz, cukier
- oliwa do smażenia + masło
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na jeszcze mniejsze kawałki, dzielimy na połowę.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w grubą kostkę.
Pora kroimy w kostkę. Smażymy na malutkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do zeszklenia. Pod koniec oprószamy szczyptą soli i pieprzu.
Pieczarki kroimy na plasterki. Smażymy na rozgrzanej oliwie lub maśle, do zarumienienia. Pod koniec oprószamy szczyptą soli oraz mielonej słodkiej papryki.
Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką, mielonym imbirem oraz curry. Mieszamy z łyżką oliwy. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni, do lekkiego zarumienienia.
Majonez łączymy ze śmietaną oraz musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Składniki sałatki układamy warstwowo w szklanej salaterce:
- połowa brokułu, wymieszanego z 1-2 łyżkami sosu
- usmażone mięso
- por
- 1 łyżka sosu
- pieczarki
- jajka + szczypta soli
- połowa pozostałego sosu
- pozostałe brokuły
- reszta sosu