Sałatka z kaszą jaglaną, kozim serem, szpinakiem i burakiem
Samo zdrowie na talerzu.
Buraka można upiec w piekarniku samodzielnie, albo pójść na łatwiznę i kupić upieczone, wówczas przygotowanie sałatki zajmie nam dosłownie chwilkę.
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 100 g liści szpinaku baby
- 1 duży pieczony burak
- 125 g sera koziego
- garść pestek słonecznika
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Kaszę jaglaną przepłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zdjąć z palnika i nie odkrywając pozostawić na kolejne 5 minut. Do kaszy włożyć opłukany szpinak i mieszać do momentu „spażenia” się szpinaku. Następnie dołożyć pokrojonego w kostkę buraka, oraz kozi ser (ja nabierałam małe porcje za pomocą łyżeczki, ale jak ktoś chce, można pokroić). Składniki sosu połączyć ze sobą. Zalać sałatkę. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika.