Sałatka z kaszą jaglaną, kozim serem, szpinakiem i burakiem

Samo zdrowie na talerzu.

Buraka można upiec w piekarniku samodzielnie, albo pójść na łatwiznę i kupić upieczone, wówczas przygotowanie sałatki zajmie nam dosłownie chwilkę.

salatkazkaszajaglanaburakiemszpinakiem1

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 100 g liści szpinaku baby
  • 1 duży pieczony burak
  • 125 g sera koziego
  • garść pestek słonecznika

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną przepłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zdjąć z palnika i nie odkrywając pozostawić na kolejne 5 minut.  Do kaszy włożyć opłukany szpinak i mieszać do momentu „spażenia” się szpinaku. Następnie dołożyć pokrojonego w kostkę buraka, oraz kozi ser (ja nabierałam małe porcje za pomocą łyżeczki, ale jak ktoś chce, można pokroić). Składniki sosu połączyć ze sobą. Zalać sałatkę. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika.

Źródło