Ciasto z masą budyniową i truskawkami

Dni są coraz dłuższe, kurtki i swetry dawno powędrowały na dno szafy. Jest coraz cieplej, a wokoło pachnie truskawkami. Gdzie nie popatrzeć wszędzie truskawki:) Aż grzech nie zrobić kolejnego ciasta z truskawkami;)

Biszkopt, domowa masa budyniowa, zatopione w niej truskawki i galaretka. Tego typu wypieki są doskonałe na tę porę roku.

A Wy, ile już zrobiliście w tym sezonie ciast z truskawkami?

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • około 500-750 g truskawek

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy ocet. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki. Miksujemy je z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną.

Pozostałe mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszając, gotujemy, aż do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.

Powstałą masę rozprowadzamy na zimnym biszkopcie.


Umyte i pozbawione szypułek truskawki delikatnie wciskamy w masę.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Wylewamy na masę.

Źródło