Rolada jabłkowa

Prosta, szybka do przygotowania i co najważniejsze smaczna. Taka właśnie jest ta rolada z jabłkami.

Jeśli lubicie takie proste ciasta z jabłkami, zachęcam do przygotowania.

Ja nie do końca zastosowałam się do przepisu, następnym razem dam ciut większą warstwę jabłek;)

  • 600 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 2 łyżeczki cynamonu

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i rozkładamy – jeden obok drugiego – na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Oprószamy cynamonem.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy letnią wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając szpatułką łączymy z masą jajeczną.

Ciasto biszkoptowe wylewamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną jabłkami. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-23 minuty.

Upieczone ciasto od razu przekładamy (papierem do pieczenia ku górze) na zwilżoną i oprószoną cukrem pudrem ściereczkę. Ostrożnie zdejmujemy papier. Zwijamy ściśle roladę, zaczynając od dłuższego boku.

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Źródło