Leczo
Myślę, że leczo to potrawa, która w każdym domu może być przygotowana nieco inaczej, ale i tak zawsze smakuje świetnie.
Dla mnie leczo to obowiązkowo papryka, cukinia, sos pomidorowy i kiełbasa (lub chorizo), podane z ugotowanym z ryżem. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, a pozostać lekko jędrne i chrupiące. Tak smakuje mi najbardziej.
- 4 różnokolorowe papryki: np 2 x czerwona oraz zielona i żółta
- 3 cukinie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200-300 g cienkiej kiełbasy
- 2 puszki pomidorów
- suszone oregano
- mielona papryka ostra i słodka
- sól, pieprz
Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy w kostkę.
Cukinię wraz ze skórką kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Kiełbasę kroimy na półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę oraz kiełbasę, smażymy razem często mieszając. Gdy kiełbasa się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek, a po chwili również pokrojone papryki. Smażymy dalej przez kilka minut. Gdy papryka się zeszkli dodajemy cukinię i dalej smażymy kilka minut. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku szczyptą oregano, słodką papryką oraz szczyptą papryki ostrej, solą oraz pieprzem.
Leczo podajemy z ugotowanym ryżem lub kajzerką/bagietką.
Takie uniwersalne danie – dobre na każdą okazje i porę 😉
Uwielbiam leczo
Z przepisu wynika,że zanim kiełbasa się przyrumieni to cebula spali. Ja najpierw rumienie kiełbasę w trakcie dodaje cebulę, później kolejne składniki ..