Leczo

Myślę,  że leczo to potrawa, która w każdym domu może być przygotowana nieco inaczej, ale i tak zawsze smakuje świetnie.

Dla mnie leczo to obowiązkowo papryka, cukinia, sos pomidorowy i kiełbasa (lub chorizo), podane z ugotowanym z ryżem. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, a pozostać lekko jędrne i chrupiące. Tak smakuje mi najbardziej.

  • 4 różnokolorowe papryki: np 2 x czerwona oraz zielona i żółta
  • 3 cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200-300 g cienkiej kiełbasy
  • 2 puszki pomidorów
  • suszone oregano
  • mielona papryka ostra i słodka
  • sól, pieprz

Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy w kostkę.

Cukinię wraz ze skórką kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

Kiełbasę kroimy na półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę oraz kiełbasę, smażymy razem często mieszając. Gdy kiełbasa się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek, a po chwili również pokrojone papryki. Smażymy dalej przez kilka minut. Gdy papryka się zeszkli dodajemy cukinię i dalej smażymy kilka minut. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku szczyptą oregano, słodką papryką oraz szczyptą papryki ostrej, solą oraz pieprzem.

Leczo podajemy z ugotowanym ryżem lub kajzerką/bagietką.


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami