Makaron z pomidorowo-serowym sosem i rukolą
Proste i szybkie danie bezmięsne.
Do klasycznego sosu pomidorowego dodałam ser gorgonzola, który pozostał mi z poprzedniego obiadu. Słodko-słony smak sosu, makaron i obowiązkowo rukola, dały kombinację pysznego dania obiadowego na bazie makaronu.
- 300-400 g ulubionego makaronu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera gorgonzola
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- olej
- około 40 g rukoli
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę. Smażymy aż do jej zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze chwilkę, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy na średnim ogniu aż do uzyskania gęstego, gładkiego sosu. Doprawiamy do smaku cukrem oraz pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Podgrzewamy, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewamy całość. W razie potrzeby doprawiamy do smaku pieprzem lub solą.
W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy.
Makaron podajemy z sosem pomidorowym (nałożonym na makaron, lub wymieszanym w całości na patelni), posypujemy po wierzchu umytą i osuszoną rukolą.