Trójkąty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą
Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego – pierożki ze szpinakiem i ricottą. Będzie pysznie jeśli odpowiednio wyraziście doprawicie farsz, więc nie żałujcie przypraw (aczkolwiek polecam dodawać je z umiarem i próbować, próbować, próbować…);)
- 1 op. ciasta francuskiego xl
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g serka Ricotta
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Szpinak myjemy, przebieramy. Przelewamy na sicie wrzącą wodą (aż liście „zwiędną” – wody wystarczy nalać do połowy czajnika). Pozostawiamy na sicie. Gdy szpinak przestygnie ponownie odciskamy go z nadmiaru wody po czym przekładamy na deskę i drobno siekamy.
Szpinak łączymy z ricottą. Doprawiamy do smaku sporą ilością granulowanego czosnku, soli oraz pieprzu – farsz ma być wyrazisty.
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy go wzdłuż na pół, a następnie na kwadraty – 6 sztuk (ciasto można również podzielić na 12 mniejszych kawałków, wówczas należy przekroić wzdłuż na 3 części). Na środek każdego kawałka wykładamy farsz. Zlepiamy w trójkąty.
Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 20-25 minut (do zrumienienia).
Uwagi: Przed pieczeniem można ciasto posmarować rozmąconym jajem lub samym żółtkiem – ja rzadko kiedy wybieram jednak tą możliwość;)
Szpinak jak najbardziej ale z ricottą nie przepadam i nawet kiedy jadłam nabiał nie smakował mi ten serek…. taki słodkawy i mdły. Wiem, że są przyprawy ale i tak byłam na nie 🙂 Jednak takie trójkąciki/koperty to fajna przekąska 🙂
Rozumiem, nie każdy wszystko lubi;) osobiście bardzo lubię wypieki na słodko z ricottą, tutaj po raz pierwszy chyba wykorzystałam ją „na wytrawnie”;)
Zauwazyłam, że często ten serek jest wykorzystywany do wytrawnych wypieków 😉
Mnie to jakoś ominęło, ale chętnie poszukam;)
Ja widywałam przypadkiem 🙂
Domyślam sie;)
Bardzo fajny pomysł. Super przekąska 🙂
Dokładnie. Ja najczęściej ciasto francuskie nadziewam mięsem, ale taka bezmięsna propozycja też się sprawdziła:)
To idealne rozwiązanie na tak gorące dni jak obecnie:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
No to teraz przepadłam 🙂
🙂
Bardzo smaczna propozycja na świetna przekąskę 🙂
🙂