Trójkąty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą

Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego – pierożki ze szpinakiem i ricottą. Będzie pysznie jeśli odpowiednio wyraziście doprawicie farsz, więc nie żałujcie przypraw (aczkolwiek polecam dodawać je z umiarem i próbować, próbować, próbować…);)

  • 1 op. ciasta francuskiego xl
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g serka Ricotta
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Szpinak myjemy, przebieramy. Przelewamy na sicie wrzącą wodą (aż liście „zwiędną” – wody wystarczy nalać do połowy czajnika). Pozostawiamy na sicie. Gdy szpinak przestygnie ponownie odciskamy go z nadmiaru wody po czym przekładamy na deskę i drobno siekamy.

Szpinak łączymy z ricottą. Doprawiamy do smaku sporą ilością granulowanego czosnku, soli oraz pieprzu – farsz ma być wyrazisty.

Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy go wzdłuż na pół, a następnie na kwadraty –  6 sztuk (ciasto można również podzielić na 12 mniejszych kawałków, wówczas należy przekroić wzdłuż na 3 części). Na środek każdego kawałka wykładamy farsz. Zlepiamy w trójkąty.

Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 20-25 minut (do zrumienienia).

Uwagi: Przed pieczeniem można ciasto posmarować rozmąconym jajem lub samym żółtkiem – ja rzadko kiedy wybieram jednak tą możliwość;)