Orzechowe ruloniki
Orzechowo-białkowe ciasteczka z konfiturą pomarańczową i maślaną masą to pyszna i niebanalna opcja na deser.
Jeśli więc planujecie z bliską Wam osobą spotkanie przy kawie, takie ciasteczko z pewnością dodatkowo umili Wam wspólny czas.
Do ciasta można również wykorzystać po połowie orzechy mielone i drobno posiekane. Takie kawałki orzechów z pewnością dadzą fajny efekt.
Ciasto:
- 5 białek
- 80 g drobnego cukru
- 30 g mąki pszennej
- 40 g mielonych orzechów laskowych (można zmieszać z drobno posiekanymi)
Masa:
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (zastąpiłam około 1/2-3/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego)
- 1 op. cukru wanilinowego
- dżem pomarańczowy
- 70 g białej czekolady
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Dodajemy mąkę oraz orzechy, mieszamy szpatułką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut w 200 stopniach.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy/ekstrakt pomarańczowy.
Upieczone ciasto wykładamy na delikatnie zwilżoną czystą ściereczkę, ostrożnie zdejmujemy papier. Zwijamy w roladę, by nadać ciastu odpowiedni kształt. Ponownie rozwijamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ciasto smarujemy dżemem pomarańczowym oraz masą maślaną. Kroimy wzdłuż przez środek by otrzymać dwa prostokąty. Każdy z nich rolujemy w cienką roladkę i odkładamy do schłodzenia.
Schłodzone roladki kroimy na plastry/ruloniki o długości ok. 5-6 cm.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej końce ruloników. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Bardzo fajnie wyglądają 🙂
Ale się cieszę, dziękuję 🙂
Świetne i przepyszne danie.
Dziękuję 🙂
Super przepis. Czekam na więcej 🙂
Będzie więcej, będzie 😉
Pychotka ☺
dziękuję 🙂
Narobiłaś mi strasznej ochoty na te ciasteczka. To moje smaki, więc zapisuję i na pewno będę robić 🙂
Jejciu, jak się cieszę 🙂