Orzechowe ruloniki

Orzechowo-białkowe ciasteczka z konfiturą pomarańczową i maślaną masą to pyszna i niebanalna opcja na deser.

Jeśli więc planujecie z bliską Wam osobą spotkanie przy kawie, takie ciasteczko z pewnością dodatkowo umili Wam wspólny czas.

Do ciasta można również wykorzystać po połowie orzechy mielone i drobno posiekane. Takie kawałki orzechów z pewnością dadzą fajny efekt.

Ciasto:

  • 5 białek
  • 80 g drobnego cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g mielonych orzechów laskowych (można zmieszać z drobno posiekanymi)

Masa:

  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (zastąpiłam około 1/2-3/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • dżem pomarańczowy
  • 70 g białej czekolady

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Dodajemy mąkę oraz orzechy, mieszamy szpatułką.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut w 200 stopniach.


Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy/ekstrakt pomarańczowy.


Upieczone ciasto wykładamy na delikatnie zwilżoną czystą ściereczkę, ostrożnie zdejmujemy papier. Zwijamy w roladę, by nadać ciastu odpowiedni kształt. Ponownie rozwijamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Ciasto smarujemy dżemem pomarańczowym oraz masą maślaną. Kroimy wzdłuż przez środek by otrzymać dwa prostokąty. Każdy z nich rolujemy w cienką roladkę i odkładamy do schłodzenia.

Schłodzone roladki kroimy na plastry/ruloniki o długości ok. 5-6 cm.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej końce ruloników. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.