Roladki z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Podana w formie plasterków pierś kurczaka z nadzieniem z suszonych pomidorów, mozzarelli, cheddara oraz dodatkiem aromatycznej natki pietruszki.

Danie jest smaczne i efektowne.

Przypadnie do gustu osobom, które lubią smak suszonych pomidorów.

A Wy, lubicie je?:)

  • 2-3 małe piersi kurczaka
  • 4-5 suszonych pomidorów w oleju
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 30 g tartego sera cheddar
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4-6 plasterków szynki parmeńskiej
  • sól morska, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka, nacinamy wzdłuż w najgrubszej jego części, tworząc tym samym tzw kieszeń. Oprószamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzu.

Suszone pomidory drobno siekamy, przekładamy do miski. dodajemy porwaną na kawałki (lub pokrojoną w małą kostkę) mozzarellę, tarty cheddar oraz posiekaną drobno natkę, mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.

Przygotowanym nadzieniem wypełniamy „kieszenie” kurczaka. Każdą pierś owijamy 2 plasterkami szynki parmeńskiej w taki sposób, by szynka zakryła nacięcie z farszem.

Przygotowane mięso układamy na blaszce (można ją wcześniej wstępnie podgrzać w piekarniku) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej oliwą z suszonych pomidorów.

Zapiekamy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po upieczeniu mięso odstawiamy na około 5-10 minut, po czym kroimy na plasterki.

Żródło: Kwestii Smaku